úterý 10. května 2011

Působení alkoholu v těle

Pokud chcete vědět jak bojovat proti kocovině, musíte napřed také vědět, jak vlastně alkohol v těle působí. Je to něco, co by měl každý člověk, který se věnuje nadměrnému pití alkoholu vědět, možná, že potom, co se s těmito informacemi seznámí již tolik pít alkoholické nápoje nebude.

Co se tedy děje potom, co do sebe nalijete pivo, víno, nebo panáka a jak tento proces ovlivňuje Váš boj proti kocovině?

Potom co se napijete alkoholického nápoje se alkohol prakticky okamžitě začne vstřebávat do těla a to jak skrz žaludeční stěnu, tak také přes tenké střevo. Když při pití alkoholu něco jíte, tak se vstřebávání alkoholu zpomaluje, což je dobré. Potom co se alkohol dostane přes žaludek a střevo, zažíná jeho cesta po těle. Během pouhých několika minut se alkohol rozšíří po celém těle, dostane se do krve, do mozku, do srdce, do svalů a také mnoha jiných tkání. toto je obvykle poměrně příjemná fáze.

Lidské tělo není na alkohol nijak speciálně uzpůsobeno ve smyslu, že by ho dokázalo ukládat a tak se alkohol začne prakticky okamžitě odbourávat. Tento proces se děje prostřednictvím jater, které to, ale velmi zatěžuje. Játra v tomto procesu přemění alkohol na toxickou látku acetaldehyd, potom na acetát a z toho se dále stane pouze oxid uhličitý a voda. Zbytek alkoholu, který játra neodbourala je vyloučen močí, potem nebo dechem, to může být 5-10%.

Alkohol vaše tělo odbourává rychlostí asi 5-10 gramů za hodinu a neexistuje asi způsob jak tento proces urychlit.

Žádné komentáře:

Okomentovat